Wat is Critica?

Waarom ‘Critica’?

Indien men niet gebukt wil gaan onder de dictatuur van het onvermijdelijke moeten er opnieuw keuzes mogelijk worden. En vandaag situeren deze keuzes zich niet enkel op het niveau van het onmiddellijke, het kleinschalige, of het partiële maar op het niveau van het middellange termijn en van het globale.

Om deze schaalvergroting aan te kunnen is meer nodig dan revolte en verontwaardiging. Het vergt ook een volwaardig, scherp en vooral geactualiseerd inzicht in de omgeving waarin we leven en de handelingen van alle actoren die zich in deze omgeving voortbewegen.

Daarom is de kritiek noodzakelijk. De onvoorwaardelijke kritiek van het bestaande is de noodzakelijke voorwaarde om te begrijpen hoe de maatschappij in elkaar zit en (dys)functioneert. Kritiek is ontluisterend en geeft de ruimte om te kunnen nadenken over alternatieven, gaande van een ‘andere economie’ tot ‘andere samenlevingsvormen’ of dito productiewijze.

‘Critica’ is een discussieplatform en uitgavenfonds dat kortelings de juridische structuur van een coöperatieve venootschap zal krijgen (zomer 2015)

 

2 Reacties

 1. (pas sûre que mon premier message ait été envoyé alors je retente)
  Bonjour,
  J’étais présente à la présentation du livre “la commune de Rojava” et je voudrais prendre contact avec les deux camarades qui ont fait cette présentation. Je suis moi-même active dans le groupe Action culturelle anarchiste de Bruxelles d’Alternative libertaire (https://albruxelles.wordpress.com/fonctionnement/) qui organise régulièrement des soirées dans le local Sacco et Vanzetti (http://saccovanzetti.secoursrouge.org/).
  Merci !
  Marie

  • Ok, l’un des deux est en train d evous répondre. je signale au passage que les deux autres coordonnateurs du livre on été au Rojava au mois de juillet et qu’on essaie de les faire venir sur la Belgique au mois de novembre.

   Bien fraternellement

   St. Bouquin

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.