‘Helemaal anders’

Werkloosheid, bestaansonzekerheid en armoede vieren hoogtij. Stress en burn out swingen de pan uit. Regeringen blijven besparen, al duwen ze zo de economie kopje onder. De grote recessie doet Europa in een moeras verzinken, terwijl een ecologische crisis op ons afstormt. What else? Gelukkig is er sociaal verzet. Pleinbezettingen en monsterdemonstraties. Op nooit gezien schaal, van Soa Paulo tot Istanbul via New York en Madrid. In het brave Belgenland leggen stakingen het land stil. Electorale aardverschuivingen geven gestalte aan nieuwe projecten van herovering van de democratie. Toch lijkt de bestaande orde onwrikbaar. Al te dikwijls onderschatten we de ideologische veerkracht van het neoliberalisme. Instellingen en wetten werken niet meer voor het algemeen belang. De linkerzijde probeert soms wanhopig veldslagen te winnen met de wapens van de vorige oorlog. Dat lukt nooit. De 20ste eeuw is voorbij. Het wordt tijd dat de linkerzijde zichzelf heruitvindt en van woede en hoop een kracht maakt en het helemaal anders aanpakt. Voor een maatschappij die helemaal anders in elkaar steekt. Weg van productivisme en blinde winstaccumulatie. Echte democratie met gelijke vrijheid voor iedereen. Met gedeeld geluk en een duurzame economie. Sommigen noemen dit ecosocialisme, anderen verwijzen naar ecohumanisme maar de benaming is minder belangrijk dan de systeemwissel die er moet én kan komen.

‘Helemaal anders’ nodigt de lezer uit de heersende opvattingen over de crisis en de sociale problemen te herzien. Vele denkbeelden zijn ideologisch getekend en gewoon verkeerd. Het is belangrijk te begrijpen hoe het neoliberalisme in elkaar zit. De sociale ongelijkheid en de ecologische ramp zijn onlosmakelijk verbonden met het systeem. Het verzet kan maar sporen indien het een brede bevolkingsgroep mobiliseert en dit is enkel mogelijk indien échte verandering de horizon is.

 

Stephen Bouquin is historicus van opleiding en socioloog van beroep; hoogleraar aan de universiteit van Evry-Parisud; syndicaal vormingswerker (CVO en VOSEB-Universiteit Antwerpen) en actief bij diverse sociale bewegingen.

U kan Helemaal anders bestellen via de gewone boekhandeles of rechtstreeks via secretariaat@critica.be

 

Stephen Bouquin, Helemaal anders, Critica, 2015

ISBN  978-90-82383003

15,- €

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.